Woonzorg WZV

Mondzorg voor ouderen

Geplaatst op

Een goede tandverzorging is natuurlijk belangrijk voor iedereen zijn welzijn. Toch is het belangrijk dat er bij ouderen ook niet te makkelijk over gedacht wordt. Hoe ouder je wordt, hoe meer problemen er kunnen ontstaan bij het gebit. Het is dus belangrijk dat hier regelmatig professionele hulp bij komt kijken. Uiteraard is een tandarts belangrijk voor regelmatige controle, maar is het ook belangrijk dat de verzorgende op dat moment ook goed in de gaten houdt of de ouderen in kwestie last beginnen te krijgen. Ouderen kunnen zich namelijk lang sterk en groot houden, maar kunnen vervolgens akelige problemen onder de leden hebben, waaronder problemen aan het gebit. In deze blog gaan we dieper op de eventuele problemen in en benoemen we graag welke oplossingen er zijn.

Waarom een sterk gebit belangrijk is bij ouderen

Ouderen geven niet altijd toe dat er wat aan de hand is, zo ook bij het gebit. Wel kun je als verzorgende snel ontdekken als er iets aan de hand is. Als het gebit niet goed meer is of lijdt aan tandbederf, zal het binnenkrijgen van voedsel steeds lastiger worden, doordat het kauwen haast niet meer gaat of vreselijke pijn doet. Door het gebit op tijd te laten behandelen voorkom je pijn, maar zorg je ook dat het binnenkrijgen van voedsel goed blijft gaan.

Oplossingen

Tuurlijk is het belangrijk om je gebit regelmatig goed schoon te houden. Het advies is dan ook om je tanden twee keer op een dag te poetsen. Voor ouderen kan dit soms wat lastig zijn, zeker als ze last hebben van stijve handen of artrose. Een elektrische tandenborstel kan hierbij dan een ideale oplossing bieden en het gemakkelijker maken om de tanden te verzorgen.

Zijn je tanden te veel aangetast of bederft aan het raken? Dan is het belangrijk om een tandarts te bezoeken die je kan helpen met een passende oplossing. Als je ouder wordt komt er een tijd aan dat je enkele tanden of het hele gebit zal moeten vervangen. Gelukkig zijn daar meerdere opties voor, zoals een kunstgebit, protheses of implantaten.

Een tandartsbezoek inplannen

Gelukkig zijn er dan ook veel lokale tandartsen, je hebt een tandarts in Amsterdam, Utrecht, Groningen, eigenlijk overal in elke buurt zit er wel eentje. Is het toch te lastig om naar een tandarts toe te komen? Kijk dan of er mogelijkheden zijn voor een huisbezoek. Helaas is niet alles mogelijk thuis en zul je in sommige gevallen wel bij de praktijk zelf moeten zijn vanwege de apparatuur die wellicht nodig is. Zorg er in dit geval voor dat familie of thuiszorg je hierbij kan helpen.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden